Young Love-trilogin

darkest

Young Love-trilogin.

Det låter som en filmserie, men så är det inte. Eller … det kanske det är, men det är i så fall inte det jag menar. För ett tag sedan skrev jag en låt som heter just Young love, en lång berättande text (se förra inlägget om just långa låtar … ) som handlar om två turturduvor som träffas i unga år – vi har alla hört det förut: Han är lite äldre än henne; från storstan och är lite mer världsvan än det vanliga utbudet hon är van vid och han tar henne helt enkelt med storm. Allt verkar frid och fröjd först, men allt eftersom inser hon att hon kanske inte har gjort ett kap trots allt …
Tanken var att den låten skulle berätta hela berättelsen från att de träffades, tills de oundvikligen separerar (trots hans protester och påtryckningar om att äkta kärlek är olycklig sådan) och hur hon sedan träffar någon som är bra för henne och därmed ett lyckligt slut.
Trots att låten är nästan 8 minuter hann jag en tredjedel genom storyn.
Jag tänkte att jag skulle återvända och skriva klart berättelsen i en ny låt, när jag fick tiden till det, för det kändes ju helt klart som ett oavslutat kapitel. Och jag fick chansen mycket fortare än väntat …

Vi hade pratat i bandet om att ställa upp i Svensktoppen Nästa i flera år, men på något sätt har vi alltid lyckats missa sista anmälningsdagen. Det höll nästan på att hända igen, men förra veckan insåg jag att datumet började närma sig. Jag kollade igenom reglerna för tävlingen och insåg genast att vi hade ett problem – låten fick inte vara utgiven innan 1/1-2015 och dessutom vara max 4 minuter.

Typiskt.

Jag hade några färdiga låtar som jag skulle kunna spela in och se till att bandet kompletterade med sina stämmor på håll, men de låtarna kändes inte riktigt rätt för det här ändamålet. Jag ville ha en snabb, kraftfull feel-good-känsla i musiken och för tillfället hade vi ingen sådan som passade tävlingskraven.
Men då kom jag på Young love och fortsättningen som jag hade tänkt jobba med. Problemet var att jag skulle behöva skriva en helt ny låt och arra, spela in, mixa och mastra på lite mindre än en veckas tid. Kunde det möjligtvis hinna bli något man kunde stå för?
Jag måste svara: ja. Enligt mig blev det en av mina bästa låtar, och det är ju kul. Har varit fruktansvärt intensivt men det var det värt. Det är något speciellt med att fastna i ett kreativt flow, när man bara inte vill sluta. Resultatet blev hur som helst låten Darkest before the dawn, men däremot så slutar inte historien som påbörjades i Young love där … Jag kände att den sista biten borde tillägnas en helt egen låt, så därav titeln på inlägget: Young Love-trilogin.
Det intressanta är att del 2 blir utgiven och offentlig innan del 1 – lite som i Star Wars. Det är ju gött.
Ja, nu är låten inskickad. Vi får som om den håller måttet för att komma med i tävlingen och jag hoppas att folk ska gilla den.
/Emil