Slut på turné 2015

tack_2015

Då var det över! Sommarturnén i Småland/Öland är nu avklarad och vi är oerhört nöjda (förmodligen gjorde vi även kanske vår bästa spelning någonsin på Kalvhagen i Södvik, mycket tack vare den otroliga publiken – så surt för dig om du inte var där!) Nya låtar har hamnat på repertoaren (Young love, Real world, Big man, Darkest before the dawn) tillsammans med några Bruce-låtar som vi förmodligen kommer ha med i seten ett tag framöver, med tanke på responsen (Dancing in the dark och No surrender).

Vi vill rikta ett MEGASTORT tack till två stycken personer – utan deras medverkan hade turnén inte fungerat! De pluggade in hur många låtar som helst och leverade med bravur och vi är glada att få ha spelat med er: Linda Kempe-Danielsson (som hoppade in på sång istället för Rebecka) och Håkan Hammarsten (andra året i rad; vikarierade de gig Razz inte kunde).
STORT TACK!

haklind

Nästa gång ni ser oss på scen är på Folk&Rock i Segmon, utanför Karlstad. Missa inte! 15/8 vid 21.30 – vi ses då!
/Emil

Sommar 2015

Nu är sommaren igång för fullt och vi kan nu tala om att vi i sommar bl a kommer spela på Folk & Rock, med band som Eldkvarn, Stefan Sundström och Folktåget (14/8 kl 21.30). I övrigt kommer vi under vår sommar turné i juli att spela på Kalvhagen i Södvik (Öland) 24/7 och på Platå i Linköping 25/7 och avslutar turnén med Björkhaga Gårdsfest 26/7. Gig på torsdagen 23/7 kommer att offentliggöras i dagarna :)

Rösta!

Nu kan du rösta på oss i SVENSKTOPPEN NÄSTA:
Sms:a P4Varmland [mellanslag] låt1 till nr. 722 50. Du kan rösta max (min) 10 ggr/telefon.
Stort tack på förhand!

Ny musikvideo

Som vi har nämnt tidigare tävlar vi ju i Värmlands delfinal av Svensktoppen Nästa och här kommer äntligen bidraget: Darkest before the dawn. I form av en sprillans ny musikvideo :) För den som har skarpa ögon kan man även se en hel del arkivmaterial (från utgivna och outgivna inspelningar). Delfinalen sker på Sandgrundsudden i Karlstad fredagen den 5:e juni kl. 19.00 och av de sex finalisterna äntrar vi scenen först. Korar vinnaren gör en jury, samt publiken genom sms-röstning (vilket innebär att DU kan stötta oss, även om du inte kan vara på plats). Men se till att du kommer och ser oss live – det kommer bli grymt! Mer info om hur sms-röstningen går till kommer inom kort. Dessutom kan du höra låten i P4 Värmland och snart även på Spotify och iTunes.
/ Emil

Your blood runs through me

Förra året var väldigt tufft för mig, personligen. Två av de viktigaste personerna i mitt liv gick bort – mormor och morfar. Ingen av dem led av någon sjukdom, utan fick helt och fullt leva sina liv tills det slutligen blev dags för dem båda att somna in, för alltid. Även om jag har accepterat deras bortgång och kanske till och med vet att det på ett sätt kan ha varit skönt för dem att gå vidare, så är saknaden enorm. Sången ”Your blood runs through me” är kort och gott en hyllning till dem.
/Emil

Svensktoppen nästa

stn

Nu kan vi gå ut med infon: Vi kom med i tävlingen i år – och då just med låten ”Darkest before the dawn (se tidigare inlägg). Vi är en av sex finalister i Värmlandsfinalen och vi kommer spela låten live på Sandgrundsudden i Karlstad fredagen den 5:e juni – kom och se oss då och rösta på oss! Under kommande veckor kommer det även att sändas en liten intervju i P4 med Emil om tävlingen, bandnamnet och det här med Heartland-rock … Bör inte missas!
/Emil

Young Love-trilogin

darkest

Young Love-trilogin.

Det låter som en filmserie, men så är det inte. Eller … det kanske det är, men det är i så fall inte det jag menar. För ett tag sedan skrev jag en låt som heter just Young love, en lång berättande text (se förra inlägget om just långa låtar … ) som handlar om två turturduvor som träffas i unga år – vi har alla hört det förut: Han är lite äldre än henne; från storstan och är lite mer världsvan än det vanliga utbudet hon är van vid och han tar henne helt enkelt med storm. Allt verkar frid och fröjd först, men allt eftersom inser hon att hon kanske inte har gjort ett kap trots allt …
Tanken var att den låten skulle berätta hela berättelsen från att de träffades, tills de oundvikligen separerar (trots hans protester och påtryckningar om att äkta kärlek är olycklig sådan) och hur hon sedan träffar någon som är bra för henne och därmed ett lyckligt slut.
Trots att låten är nästan 8 minuter hann jag en tredjedel genom storyn.
Jag tänkte att jag skulle återvända och skriva klart berättelsen i en ny låt, när jag fick tiden till det, för det kändes ju helt klart som ett oavslutat kapitel. Och jag fick chansen mycket fortare än väntat …

Vi hade pratat i bandet om att ställa upp i Svensktoppen Nästa i flera år, men på något sätt har vi alltid lyckats missa sista anmälningsdagen. Det höll nästan på att hända igen, men förra veckan insåg jag att datumet började närma sig. Jag kollade igenom reglerna för tävlingen och insåg genast att vi hade ett problem – låten fick inte vara utgiven innan 1/1-2015 och dessutom vara max 4 minuter.

Typiskt.

Jag hade några färdiga låtar som jag skulle kunna spela in och se till att bandet kompletterade med sina stämmor på håll, men de låtarna kändes inte riktigt rätt för det här ändamålet. Jag ville ha en snabb, kraftfull feel-good-känsla i musiken och för tillfället hade vi ingen sådan som passade tävlingskraven.
Men då kom jag på Young love och fortsättningen som jag hade tänkt jobba med. Problemet var att jag skulle behöva skriva en helt ny låt och arra, spela in, mixa och mastra på lite mindre än en veckas tid. Kunde det möjligtvis hinna bli något man kunde stå för?
Jag måste svara: ja. Enligt mig blev det en av mina bästa låtar, och det är ju kul. Har varit fruktansvärt intensivt men det var det värt. Det är något speciellt med att fastna i ett kreativt flow, när man bara inte vill sluta. Resultatet blev hur som helst låten Darkest before the dawn, men däremot så slutar inte historien som påbörjades i Young love där … Jag kände att den sista biten borde tillägnas en helt egen låt, så därav titeln på inlägget: Young Love-trilogin.
Det intressanta är att del 2 blir utgiven och offentlig innan del 1 – lite som i Star Wars. Det är ju gött.
Ja, nu är låten inskickad. Vi får som om den håller måttet för att komma med i tävlingen och jag hoppas att folk ska gilla den.
/Emil

Långa låtar

Förra helgen bjöd på fullbandsrep minus två medlemmar; en effektiv session där vi fokuserade på nya låtar och debuten för Rasmus bakom trummorna. Setlisten utökas ständigt och vissa äldre låtar hamnar i papperskorgen (bl. a har vi valt att för tillfället kassera många av de låtar som låg på Changing Lanes-plattan för att istället fokusera på nya. Uppskattningsvis har vi lite drygt över 40 låtar i den egna repertoaren, och vanligtvis hinner vi med ca tio låtar på ett gig så vi väljer de låtar vi för tillfället gillar mest, eller också får bäst respons på. Vi jobbar ganska hårt på att få till låtar som är byggda just för live-sammanhang; det är ju framförallt det vi vill hålla på med.
Jag har dock en vana att skriva rätt långa låtar, så vi har några stycken som är lite längre än 7 min (ex. When dreams are shattered och Have a little faith); vilket innebär att vi skulle kunna köra ett gig på fyra låtar :) Men jag är av den åsikten att längden inte på något sätt ska påverka låtskrivandet: en text blir så lång den behöver vara. Jag tror Kent sa det: ”Sju är det nya tre”.
Young love är en ny typisk Warmlanderslåt, speciellt skriven ur ett live-perspektiv och är lite drygt 7.30 lång och har blivit en personlig favorit. Det är kul att höra sitt arr, men ännu roligare när bandet lägger dit sin personliga touch; kan handla om att Robin drämmer in två toner på refrängen som sitter som en smäck i arret.
Miss Behave blir en klassisk gitarrbaserad rocklåt, kort och gott.
Slutligen har vi Big man, vår hyllning till Big C – Clarence Clemons. Jag började skriva den när Bruce’s partner gick bort (vilket jag själv tog förvånansvärt hårt; ångrade som f#n att jag inte gick på hans sista turné …) men den blev aldrig riktigt rätt. Så efter ett par års vila och visst omarrangerande så blir den riktigt bra. Jag vill tro att Clemons hade uppskattat vår hyllning.

Vi kommer repa in ett par Bruce-låtar inför framtiden; har Du något önskemål? Skriv i FB-gruppen eller släng iväg ett mejl till ulf.mostrom@warmlanders.com.
// Emil

Setningar

setningar

Fick frågan om vilka olika setningar vi kör när vi är ute på gig och jag tänkte reda ut det:

FULL SETNING
I vanliga fall så kör vi med allihop, dvs för nuvarande tio pers på scen (sång & gitarr, sång, gitarr, bas, piano, trummor, tenorsax, trumpet, altsax och fiol), vilket brukar vara perfekt för exempelvis festivaler, stads- och gårdsfester, på större uteställen o.s.v.

WARMLANDERS LIGHT
Detta är setningen som vi själva kallar för ”light-setningen” (i själva verket är vi närmare antalet medlemmar ett vanligt band har, men allt är väl relativt). Antalet medlemmar här kan variera en del, men vi utgår ifrån sång & gitarr (akustisk), bas, cajong/slagverk & sång och antingen fiol eller sopransax. Kan som sagt variera en aning, men där har vi grunden. Den här setningen brukar vi mest använda oss av på mer intima ställen och mindre pubar/krogar och kan även köras helt akustiskt. Den här setningen har vi bland annat använt oss av på musikpuben Wilmas i Arvika.

MINI-SETNING
Ibland kör vi enbart gitarr & sång samt cajong/slagverk & sång, för de minsta ställena. Det här med hjärterum stämmer inte alltid :)

Så, vi anpassar helt enkelt bandet efter de önskemål vi får och anser oss på så sätt vara väldigt flexibla. Det gör det också extra kul; att på ett gig till exempel varva mellan den mer intima Light-setningen, för att sedan köra på fullt ös med hela bandet.
// Emil

Sommarturné

Vi håller på för fullt med att planera årets turné nere i Småland/Öland – precis som förra året och eventuellt drar vi oss till och med ännu längre söderut. Nytt för i år är att vi även repar in en del Springsteen-låtar till några av ställena, där ibland Blinded by the light och No surrender m. fl… Dessutom har jag äntligen skrivit klart hyllningen till The Big Man som påbörjades för fyra år sen. Låten heter just The Big Man och kommer förmodligen köras för första gången live under turnéveckan. Vi ser grymt mycket fram emot sommaren och hoppas vi ses på en scen nära dig!
//Emil

eawlive

Next Posts