Historia

Under 2007 grundade Emil Karlsson den första versionen av EMIL & THE WARMLANDERS på Ingesunds Musikhögskola i Arvika (Värmland – ja, därav namnet). Från början bestod bandet av 8 medlemmar, men vi förökade oss med årens gång och stannade vid 11 musiker på scen. Just att vi var så många var både problematiskt (många personer att frakta och samla till rep) och samtidigt det som fick oss att sticka ut ur mängden (hur grymt är det inte med en blåssektion och stråk?).

När det gäller vilken sorts musik vi spelar, så har vi inget jättebra svar – speciellt inte från början. Emil är oerhört inspirerad av Bruce Springsteen och ESB, vilket kan märkas i både text och musik, men vår musik har förmodligen även inslag av pop och folkmusik. Tydligen så spelar vi dessutom heartlandrock. ”Och vad är heartlandrock?” undrar du säkert. Det gjorde vi med. Länge. Men det hindrade oss ändå inte att säga det i en radiointervju. Under en tidningsrecension från någon festival beskrev recensenten vår musik som just ”heartlandrock” och efter en hastig googling märkte vi att Bruce också klassades som heartland. Fränt, tyckte vi.

Lika fränt var det dock inte när Emil hamnade i en intervju i radio en tid senare i samband med att låten ”Changing Lanes” låg etta på Värmlandstoppen: Innan sändningen kallpratade han lite med programledaren om bl.a. deras påstådda genre och poängterade att de inte riktigt visste vad musikstilen innebar. När direktsändningen sedan startade så sa radioprataren: ”Ni säger att ni spelar heartlandrock – vad innebär det?” Schysst gjort, eller hur?

Det året vi låg på Värmlandstoppen (2010) var ett händelserikt och betydelsefullt år för bandet. Samma år vann vi distriktsfinalen i Rockkarusellen och hamnade totalt på 10:e plats (av 800 band) i finalen och vi gav ut vårt första album, Changing Lanes. Åren som följde fick vi allt större och större spelningar på hamnfester, stadsfester och festivaler och under 2012 (när större delar av bandet hade flyttat ifrån Arvika) experimenterade vi med mindre konstellationer och började därefter även göra akustiska, mer intima konserter, varvat med våra svulstiga fullbandsshower.


Sagt om bandet

Your music reminds me of the best work of John Cafferty & Beaver Brown and Bruce Springsteen and the ESB. You are both underrated songwriters in the Springsteen mold.
– John Sullivan, Boston, US

Gud giv mig styrka, att kontrollera mitt spelande så att hyresvärden inte vräker mig, men giv mig också en förstärkare och ett par högtalare som ger Emil & The Warmlanders rättfärdigt ljud i mitt hem!
– Peter Lidh

Som alltid när en saxofon står för solona i rockmusik blir det smittsamt lysande, och publiken är inte sen med att skaka loss.
– Tobias Holmgren, VF

Med sin blåsuppsättning av saxofon, trombon och trumpet får de till det där lilla extra svänget som gör det svårt att låta bli att dansa.
– Viktor Josefsson, Rockkarusellen

Alla dessa ljud klingar samman väl i sina bra sammansatta arrangemang och ger en otrolig energikick till musiken. Detta är ett band som passar som bäst utomhus på sommarfestivaler och får ni möjlighet att se dem så gör det!
– Speedmouse, musikbloggare

Ett axplock av våra gig

Arvika Stadsfest
Viksholmsfestivalen
Rock och Blues mot MS
Arvika Hamnfest
Get a Gig Festival